torsdag 25 juni 2015

Giftfri och miljövänlig trall


Vi vill ju så gärna ha en hyfsat färdig pool någon gång under sommarlovet så nu gäller det att rappa på att ta tag i valet av trallvirke. Har ända sedan vi byggde vår altan och stora trappa ner mot trädgården känt att impregnerad trall är inget för oss. Dels tycker vi att det känns ofräscht med att dränka in varje bräda med tryckimpregneringsmedel och kvaliteten på impregnerad trall efter några år är si så där. Känns heller inte så fräscht att våra barn ska springa runt på detta för att sedan ta med det vidare ner i poolen. Och sist men inte minst med tanke på miljöaspekten!

Idén om att hitta ett fräscht trallvirke växte fram när vi kollade på ett avsnitt av Äntligen Hemma på TV4 där de gjorde en stor test av olika trallar och där vann något som heter kärnfuru helt överlägset. Jakten började sedan på att hitta detta men det visade sig att det inte var så himla enkelt. De vanliga bygghandlarna här i Kungsbacka hade svårt att hitta leverantörer, så vi fortsatte med internet. Då fick vi nys om ett företag som heter Karl Hedin, www.abkarlhedin.se och som endast hade återförsäljare i Trollhättan (närmst oss).

Fick direkt kontakt med en Daniel på Karl Hedin i Trollhättan som berättade om detta trä där de tar den innersta kärnan av furu och lärk och som har så mycket kåda i sig eftersom de stått länge och i gynnsamma förhållanden och som gör att man inte behöver impregnera det eftersom det har det i sig själv. Efter en tid kommer trallen att bli silvergrå om man inte behandlar den.

Detta kändes helrätt.


Daniel var schysst och skickade hem en provbit av trallen och det kändes fräscht så vi slog till!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar